Svi mi težimo tome da se hranimo zdravo, a opet ukusno zar ne?
Losos danas važi za jednu od najzdravijih namirnica.
Reč je o ribi koja živi u morskoj, a mresti se u rečnoj ili jezerskoj vodi.
Glavna mu je prednost to što obiluje omega 3 masnim kiselinama i predstavlja izvanredan izvor visokokvalitetnih belančevina.
Čini nas pametnijima i srećnijima. Mozak je sastavljen od čak 60 odsto masti, a većina od tih 60 odsto su upravo omega 3 masne kiseline. Redovnom konzumacijom lososa smanjujemo rizik od nastanka depresije.
Od minerala tu su selen, magnezijum i fosfor.
A vitamini? Oko 100 grama lososa sadrži dnevne potrebe vitamina D, kao polovinu dnevnih potreba vitamina B3 i B12. Losos je takođe bogat vitaminima A, E, i B6.
Sveži losos u 100 g sadrži: 76 g vode, 20 g proteina i 3,5 g masti.
Energetska vrijednost mu je nešto viša nego kod ostalih riba što brojčano izgleda, 100 grama = 116 kcal.
Energetska vrijednost mu je nešto viša nego kod ostalih riba što brojčano izgleda, 100 grama = 116 kcal.
Konzumiranjem lososa smanjujete rizik od nastanka oboljenja poput osteoartritisa i raznih upalnih stanja zglobova. Losos sadrži male proteine, koji se zovu bioaktivni peptidi, posebno jedan, kalcitonin, za koji je dokazano da podiže i reguliše nivo kolagenske sinteze u ljudskom organizmu. Ovaj protein zaslužan je za jačanje kostiju.
Što se tiče pripreme, losos je riba koja se jede u sirovom, sušenom i termički obrađenom obliku. Veoma je jednostavan za pripremu.
Evo mog recepta i šta vam je sve potrebno za sočan losos sa začinima:
- sveži fileti lososa (sa kožom)
- korijander
- 3 čena belog luka
- biber za mlevenje
- so
- maslinovo ulje
- mirođija
- suva čili papričica
priprema:
- pospite začine po lososu i ostavite 15-tak minuta da se marinira
- zagrejte ulje tiganju (najbolje bi bilo ako imate gril tiganj)
- stavite losos u tiganj i pržite na tihoj vatri; kada jedna strana bude gotova okrenite ga
Kao prilog možete spremiti pire, pirinač ili neku pastu.
Prelijte sokom od limuna i servirajte uz salatu sa rukolom, pinjolama i balzamikom.
Prijatno!
-A.
Prijatno!
-A.
Probala sam ovaj recept i mnogo mi se dopalo!
ReplyDeleteHvala Ana! :)
Znači oduševila sam moje u kući kada sam im napravila ovo! :D
ReplyDeleteJa sam dodala i malo anisa, čisto da probam i sa time i ispalo je fenomenalno, preporučujem!!!
ReplyDeleteHvala na ovom receptu, mojim roditeljima se mnogo dopalo!
ReplyDeleteJedva čekam sledeći ! :)
I meni je isto ispao mekan iznutra, a hrskav spolja!
ReplyDeleteSve je u toj "tihoj vatri" :D
Wygląda to super. Pozdrawiam.
ReplyDeleteWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
ReplyDelete